BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 18, 2010

Roh di Bulan Ramadhan


" Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak
menyayangimu,
Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih sayang-Nya,
Sesungguhnya kami semua akan menyusulmu di kemudian hari...
Al-Fatihah buat semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului
kita"
                                                                       
                                                                       
                                                              
Roh di Bulan Ramadhan                                                    
Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku          
menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan          
Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah  
bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith      
Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan  
apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon    
kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang  
ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah    
kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada                  
penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak      
dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan    
terus di penjara di Luh Mahfuz.                                            
                                                                           
Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah  
pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan
pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan  
ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka      
lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan
sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan        
mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz  
dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.              
                                                                           
Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan
bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa    
hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah        
bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat        
bekalan dari orang-orang yang masih hidup.                                
                                                                           
Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang,    
yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah
daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus
ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang      
bermanfaat dan sedekah amal jariah.     
 

 ni nur dapat dari email tadi..selamat beramal hehehe..

4 comments:

~Miss Sukasih~ said...

same la..nieyla pun de dpt email nie gak...=)same2 la kita ingat mengingati...

mama zharfan said...

thanks for sharing..me nak copy paste kat blog me boleh tak? tq me rindu kat arwah ayah me yg meninggal thn lps :(

Wirdhawaty Wahab said...

salam..leh wirda kongsi ntry ni dalam blog wirda??nak kna minta izin tuan tanah dulu la..heehhe..:)

nur_eimi said...

copy la..kongsi bende yg baik..nur xkisah..nur pun copy dari email..