BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, November 18, 2010

tragedi dalam bas RAPID 17 nov 2010..

tahun ni nur raya haji di rumah nenek kat taman keramat KL..bestnya kalau cuti lame..tapi ape kan daya..sehari jer cuti..so petang semalam(petang raye aji..) juga nur kene balik mah sing..semalam nur balik naik bas RAPID dari Pasar Seni..memang biase ambil bus kat situ..


Alhamdulillah sampai jer kat pasar seni terus dapat bas..tak payah tunggu lame-lame..tengah duk berangan (bas dah bergerak..) tibe-tibe terdengar bunyi sesuatu..nur tak pasti samada bunyi bende jatuh or meletup..bukan bunyi jer..de asap or wap putih memenuhi bus tu..semua orang dalam bas pun berlari keluar dari bas..kebetulan bas tu tengah pelahan..coz jalan sesak..kejadian ni betul-betul dekat bus stop yang hampir dengan KL central..nur turut lari keluar dari bas gak la..semua berlaku dengan pantas...

Bukan setakat ni..rupe nyer ade orang yang terkene wap or air panas dari enjin..3 orang budak perempuan (mude tapi dah keje rasenya..) melecur pada bahagian kaki..seorang melecur dari peha ke bawah..seorang dari lutut ke bawah dan seorang lagi kena bahagian bukulali ke bawah..kesian dan dorang..meraung-raung minta tolong..nur tak tau nak buat pe..yang termampu suruh mereka bertahan coz dah panggil ambulan..terngiang-ngiang di telinge nur raungan tu..

'kak tolong kak..sakit sangat ni..tolong kak...' 
berulang2 budak tu cakap..rase nak nangis jer mase tu..

nasib baik de polis peronde datang dan suruh bawa dorang ke hospital..if tunggu ambulan mesti lambat coz jalan sesak mase tu..kesian sangat tengok dorang dah taktahan sangat..kite yg terkene iron sedikit pun dah sakit..ni kan melecur half badan..Thanks kepada polis yang berugas..tak lame pada tu..bomba n polis lain datang..maybe nak tau punce kejedian kot..mase nur nak beredar dari situ..(nak pergi ke KL central tuk amik komuter)..baru ambulan sampai..tapi xpe la..janji budak-budak tu selamat..

sedikit kecil hati dengan sebuah taxi yang tak mahu beri kejesame..ade uncle india tu tahan taxi tuk bawak budak2 tu ke hospital..tapi taxi tu buat tak tahu jer..terus jer menghilangkan diri..kenape tak ade orang nak berhenti bantu ye..cume beberape orang uncle india yang naik motor jer yang berhenti tolong..call 999..

Nur sempat la tengok muke pemandu bas tu..nur tahu..dalam hatinyer risau dan takut..tapi mukenyer tenang menghadapi kejadian tu..polis pun dah ambil keterangan beliau..tak tahu nak salahkan siapa..pemandu tu ker..pihak RAPID ker..takkan nak salahkan bas..huhuhu...pepun tindakan yang diambil..nur harap kes ni di siasat dengan betul dan adil..

serious mengeletar satu badan nur berhadapan kejadian tu..sampai tak tahu nak buat ape..tapi bile cube bertenang baru boleh berfikir..ni la yang dikatakan Malang tak Berbau..mula-mula gembira, tibe-tibe di timpa bala..
Ya Allah, kau lindungi la hamba mu ini..jauhkan la hambamu ini dari bala petaka...


# maaf nur tak dapat nak ambil gambo kejadian tu..

6 comments:

Khumaera Ismail said...

huhu~bahayanye..naek bus pun leh kna lecur2..syukur u tade pape..

nur_eimi said...

tu la..Alhamdulillah..

jangan duduk belakang sekali ye bile naik bus..coz yg kene tu semua yg duk belakang sekali..

My Life My World said...

Alhamdullilah Nur tak apa-apa. Mengerikan ceritanya. Macam manalah boleh jadi gitu. Dan macammana air panas tu boleh kena kat orang-orang tu yer.

nur_eimi said...

nur xsure camne..tapi de org cakap maybe air xcukup..yg pasti dari enjin bus..panas sangat sampai meletup..

camne wap panas or air panas tu kene kat dorg pun nur xsure..dari belakang or bawah or atas..(atas tak mungkin la kot..nur rase dari belakang n kuar dari bawah tempat duduk dorg..coz yg kene kaki..

Diamilikku said...

akak baca dalam paper pasal kejadian nih..tapi katanya rapid kl nafikan..huhuhuhu...sangat takut...kena wap air sure melecur kan..mujurlah nur selamat....lepas nih naik bas make sure jgn duduk dekat bahagian enjin tau..take care

nur_eimi said...

tu la..tadi de mmbr opis cakap..nur bace kat tenet jer td..sian kat budak2 tu..