BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, November 28, 2010

Satay Goreng..

rindu nyer nak berbelog..arini berkesempatan gak tulis blog..arini nur nak kongsi resepi satay goreng..sedap tau..resepi ni Arwah nenek nur yang kasi..sempat la arwah ajar nur dan mak..
arini mak nur masak satay goreng..skali skala datang KL...dengan itu tercetus la idea tuk kongsi resepi...

Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong kecil-kecik mcm satay tu..potong dadu)
2 bijik bawang besar
2 bijik bawang putih
8 tangkai serai
1/2 inch lengkuas
1 inch halia
 secukup rasa garam
5 sudu besar gula
1/2 inch kunyit
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam

Cara-cara :
kisarkan bawang besar, bawang putih, serai, lengkuas, halia, kunyit, jintan manis dan lada hitam...(lada hitam n jintan manis optional..tak nak letak pun xpe..gaulkan bahan2 yang dikisar tadi dengan ayam yang telah dipotong kecil-kecil (dadu)..gula n garam jangan lupe masukkan sekali..perap selama 1/2 jam..panaskan minyak..minyak tu ckit jer yek..pastu goreng bahan yang telah diperap tu sampai kering..
if suke manis tambah la gule lagi..tapi bagi nur 5 sudu tu dah cukup..nur suke makan satey ni gitu jer..ratah..tapi boleh jer makan ngan nasi or nasi impit..

selamat mencuba yekk...

ni gambo nur amik kat google jer..nnt la nur upload yg mak masak..tu pun if tak lupe hehe..selain ayam..daging pun  leh gak..






2 comments:

Khumaera Ismail said...

satay goreng memg best~!! =)

My Life My World said...

Terima Kasih Nur... nanti akak nak cuba lah ;D