BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 13, 2010

cuti-cuti di Melaka...

 Lame tak update blog..arini baru berkesempatan nak tulis..nur crite pasal percutian nur kat melaka pada 8hb-9hb dec 2010..nur g melaka ngan esq dan adik2 nyer...merapatkan silatulrahim ngan bakal adik2 ipar hehehe...pagi2 bute nur dah bangun tuk masak breakfast...nur wat nasi goreng jer..pastu goreng nugget n sosej...kek pisang pun de beli kat tesco tuk bekal di kale lapo..destinasi 1st adalah zoo melaka..bawak budak2..so kene g tempat yg budak2 suke...

nur rase..if sape g melaka tuk jalan2 mesti akan g zoo melaka..tiket masuk tuk dewase rm7 ..kanak-kanak bawah 6 tahun xsilap nur free..
ni kat kandang harimau...suke betul dak kecik tu tgk harimau sampai tangkap gambo pun tak nak..

ni dah abis pusing 1 zoo..tgh tgk org kasi gajah makan...

nak kasi makan gajah..tapi takut hehehe..
 pesanan nur..jangan lupe bawak air minum..mesti hausnyer..tapi if nak beli kat dalam pun takpe..harga makanan n miniman tak mahal sangat berbanding zoo negara..

next kitorg g taman rama-rama & reptilia ..tiket masuk tuk dewasa rm8..tuk kanak-kanak rm5 tak silap nur..tak ingat hehehe..coz esq yg bayar..bawak masuk camera rm3..
takut naik gajah betul..naik gajah tupi jer la...ni kat depan b4 masuk..

ni kat taman rama-rama lagi..tapi kat river KOI..tgk ikan koi..

 halfday gak tuk 2 tempat tu...lepas tu kitorg g makan n terus check in homestay..cian kat aiman n aswin dah penat jalan..kitorg stay kat jati homestay..boleh tahan la..coz umah nyer beso n selesa..harge pun ok kot..coz de astro n aircon..

aktiviti malam..g makan kat alai..kat crystal bay..ni nur tanye kat k.maya..rupe2 nyer nur pernah datang cni dulu..org bawak..tu yang tak ingat..asal plan nak g makan kat umbai..tapi k.maya kata mahal n tak sedap..de gak nur bace kat blog lain yg cakap mahal..tapi sape yg nak try makan kat umbai leh jer..yang pasti yg kat alai ni mmg sedap n murah..2 ekor ikan siakap besar(masak 3 rase n bakar)..sotong n udang goreng tepung(banyak gak amik)..sayur kailan ikan masin..otak-otak 20 batang..nasi lemak 6..nasi putih 1..air sorang satu(semua 7 org)..hanye rm110..murahkan..

nampak cam ckit tapi jenuh gak nak abiskan semua ni..ni baru halfway makan..

berusaha menghabiskan lauk yg de..

makan puas-puas..
makan sampai tak peduli org tangkap gambo..
 tgk jam baru kul 9 lebih..awal lagi..tapi tau la bawak budak kecik ni..banyak ragam..so kene la balik..tapi singgah sat kat KK pasaraya tuk beli bahan tuk breakfast esok nyer...if budak kecik tu xde rase nyer dah sampai bandar hilir kot..round town malam2..hehe..

next day nyer kitorg g bandar hilir..g naik river cruise..dewase naik rm10 n kanak-kanak rm5..mase beli tiket tu kul 9 lbh pagi..boat start jalan kul 10.30 pagi..so sementare nak tgu sampai kul 10.30 tu..kitorg g masuk kapal samudera..bayaran masuk dewase rm3 n kanak-kanak rm1..

aiman & aswin nampak bosan jer masuk kapal ni..budak2 mane la tau bende sejarah ni..tapi suke bile tgk banyak replika kapal dagang..macam kapal mainan kot..muzium samudera ni de 2 part..1st part kat kapal samudera n 2nd part kat dalam banggunan yg sebelah ngan kapal..jgn terlepas pandang n g..rugi bayar..



bile dah 10.30pg kitorg bergegas kerjeti  river cruise..ramai gak leh naik..dalm 20org gak 1 boat..perjalanan boat ni around 45mnt tuk 2 hala..
 

ni antara permandangan dari boat..banggunan yg de mural..cantik..

ni aiman tgh cari ikan kat dalam sungai tu..tapi tak nampak pun ikan..de ker ikan???

cian aswin..takut ye..nak naik..nak tgk air..tapi takut...

ni kat kincir air...aiman tu tgh duk membebel..nak g makan..padahal dah breakfast td..

geram tgk aswin bile die pakai topi..dah la rambut kerinting..ssh gak nak pakaikan topi tu..
lepas tu kitorg g makan kat mahkota perade...dah rehat n makan..sambung ke A' famosa..ni kire wajib la g if g melake.. 


aiman nak sangat naik krete lembu..nak g hari 1st mase kat ayer keroh..dorg dah penat sangat..2nd day dah kat bandar hilir..so naik jer la krete lembu tipu ni..if nak naik krete lembu sekarang ni dah kat ayer keroh ye kawan2..

depan A'famosa...

ujan renyai2 sebenarnyer ni..tapi redah jer la...

tgk tu..aswin dahaga betul die naik tangga..tu yang kene sentiase bawak air minum ke mana saje..
lepas round bandar hilir n singgah sat beli cencalok n souvenir kat dataran pahlawan (heritage shop)..kitorg balik la..tapi b4 tu sempat lagi g tanjung bidara..saje nak amik angin laut...
sampai2 jer tangkap gambo dulu..lepas tu..pe lagi aiman dulu la bukak baju nak mandi..takut2..dah masuk lupe diri..seronok tgk dorg mandi laut..teringat mase kecik2 dulu slalu gak mandi laut kat umah atuk terengganu..

ni view kat tanjung bidara..air nyer tenang n bersih gak la..if korang bosan g PD..leh g mandi2 kat tanjung bidara...     






sebenarnyer banyak lagi gambo amik...tapi jenuh la nak masuk semua...nak tau lebih lanjut pasal melaka..kene la gi sendiri..banyak lagi tempat..tapi tak sempat nak g..mcm botanical garden, taman buaya, taman lebah, taman mini asian, tempat naik krete lembu..yg terbaru bukak kat ayer keroh..melaka wonderland..tempat mandi2 ala-ala sunway lagoon..tiket masuk dewasa rm38, budak belasan tahun rm27 n kanak2 rm22..if dekat bandar hilir..de menara taming sari, jonker walk (malam ujung minngu jer de), fun fair yg dekat tepi sungai (malam)..macam2 lagi la..ujung minggu ni nur akan ke melaka sekali lagi..tapi g kenduri hehehe...

kepada yang pergi bercuti..selamat bercuti ...

# jgn lupe bawak duit lebih..wajib 'over da budget' huhuhu

1 comments:

chair2614 said...

nur..is macam dah kurus je aku tengok dalam gambo ko ni?...