BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, June 22, 2011

apam bukan polka dot...

Semalam nur try buat corak lain untuk apam..
so hasil nya...
 Ladybirds & Bees
bird bird.. churp churp bird & angry bird..
 Face & Pocoyo..need to improve hehe..
 others corak..corak saje-saje..
angry bird dah marah coz kene kurung hehehe..

# minggu ni mgu xde air kat umah huhuhu...

Harga untuk apam corak2 lain ni :

50 bj- rm17 w/o filling & rm20 with filling
100 bj -rm25 w/o filling & rm30 with filling

(susah ckit nak buat..so kene la cas ckit hehehe)

Kepada yang nak resepi..skrg nur publish..nur amik kat tenet jer..tak ingat kat mane..

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus (nur kurangkan..tak suke manis sgt..)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya
  • Pewarna ikut suka
    (nur tambah esen vanila..)
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar
Selamat mencuba....if tak larat..leh order kat nur yek hehehe :) ...


9 comments:

Ciare Baha said...

wuahh comelnyaa...nak cuba lah churpchurp bird tu nanti. comel :)

E K A said...

ehhehe...cumelllll

yanie anuar said...

rajinnya buat design ni..ziarah n follow

yanie anuar said...

rajinnya buat design mcm ni..ziarah n follow

lina said...

salam kenal, Ya ALLAH comel nya...Tahniah ye

Fila Lane said...

Sangat cantek comel dan kiut... huhuhuuu bestnyer nur pandai buat apam polkadot ni... bila la zam nak rajin try buat resepi ni....dah salin resepi tapi buatnya tak tau bile, kalau ikutkan mmg rasa nak sangat buat huhuu...

naju said...

comellah apam2 tu!! :)

rDnA said...

Comelnyer nur..camni nk mkn pun sayang..dna teringin gak nk buat.tp payah bla ada Danial ni.br pegang senduk dah dia ajak main dgn dia..nnt dna nk order la kt nur..nk buat house warming ke nanti..insyaAllah

nur_eimi said...

dina: ok boleh ajer...