BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, February 12, 2011

jeruk cili....

malu nak crite..tapi crite gak la...siang td dapat msg dari k.diela suruh nur wat jeruk cili untuk isnin ni..de jamuan..sepatutnyer mak mentua k.diela yg buat..maybe tak sempat or mak die pk senang sangat..so suruh la org lain wat..so k.diela suruh nur wat..dlm hati..alamak tak pernah wat jeruk cili ni beb...huhuhu..k.diela kate cili ngan cuke jer...if tak tau google la camne nak wat...

serius beb tak tahu buat..mmg tahu cuke n cili tapi tak tau la camne wat..coz nur bukan makan pun jeruk cili ni..nasib baik la nur google if tak..seminggu jeruk cili nur tak jadi2..ingatkan buh jer cili tu dlm cuke gitu..rupe nyer kene panskan dulu..meh nur kongsikan ngan semua camne nak wat jeruk cili...(kpd yg tak tau la..yg dah tau buat2 tak tahu yek hehehe)..

bahan:
cili hijau (ikut suke nak berape byk..selalu org wat 1 botol mayonis tu)
cuke sebotol..(if botol  mayonis beso..byk la kot gune cuke..nur gune sebotol jer)
de resepi yg buh gule, garam n air sedikit..tapi yg nur wat ni..nur gune 2 bahan tu jer...ala2 pure gitu hihi...

 cara-cara:
potong cili..asingkan dlm 1 bekal...then, panaskan cuka sehingga mendidih..tak mendidih pun tak pe asal panas..(pesan tuan punye resepi..)..dah mendidih..masukkan cili..then biarkan sejuk..baru masuk dlm botol terus buh dlm peti ais..dah siap..senang bangat...


ni la hasilnyer....


cukup kot...huhuhu..tak tau nak wat byk mane..if wat byk sgt mcm nak merniage lak..ok kot..cine2 tu bkn mkn pun jeruk cili ni...nur pun tak makan...ok nak sambung wat kek....


1 comments:

Ya ALya said...

dapat blaja dr nur.....akak memang suka jeruk cili ni...lagi2 makan dgn keow teow,tapi tak reti pun nak buat jeruk cili ni....