minggu lepas nur de buat kuih sum sum..or bubur sum sum..tapi dari kecil nur panggil kuih sum sum...ni 1st time nur buat kuih ni..before ni mak yang buat..tahu makan jer..Alhamdulullah...percubaan pertama ni berhasil...cume nur buat kurang lemak coz santan xcukup hehehe...but husband said..sedap and ok...so pass la hehehe...so nur nak kongsi la ngan kawan2 resepi kuih ni..mudah jer nak buat..so sesuai la nak buat juadah berbuka puase...
selamat mencuba yek...
BUBUR/KUIH SUM SUM
Sumber asal : Kak Hanieliza
Sumber asal : Kak Hanieliza
olahan : nur_eimi
Bahan2
1 ½ cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan [½ biji kelapa]
½ s/k garam
Cara2 Membuatnya
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan (aku guna whisker) dan tapiskan dalam periuk..3. Kacaukan adunan sebentar di atas api sederhana sehingga nampak likat. (nur guna whisker)4. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
5. Kukuskan selama 10-15 minit. (gune api kecil/sederhana)6. Tutup api dan sejukkan.
7. Potong dan hidangkan bersama air gula merah.
Bahan2
1 ½ cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan [½ biji kelapa]
½ s/k garam
Cara2 Membuatnya
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan (aku guna whisker) dan tapiskan dalam periuk..3. Kacaukan adunan sebentar di atas api sederhana sehingga nampak likat. (nur guna whisker)4. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
5. Kukuskan selama 10-15 minit. (gune api kecil/sederhana)6. Tutup api dan sejukkan.
7. Potong dan hidangkan bersama air gula merah.
# nur bahagikan aduanan and bubuh pewarne...then tuang adunan tu dalam bekas kecil2...tu jd mcm gambar kat atas...ikut creativity masing2 la...
AIR GULA MERAH
Bahan2
1 cawan gula merah or gula kabong seketul besar
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan simpulkan
Cara.
1. Panaskan semua bahan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan sejukkan.
AIR GULA MERAH
Bahan2
1 cawan gula merah or gula kabong seketul besar
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan simpulkan
Cara.
1. Panaskan semua bahan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan sejukkan.
#lagi pekat lagi best kot hehehe....
Thanks kepada tuan punya resepi yek...
0 comments:
Post a Comment