BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, March 2, 2011

Carrot cake..akhirnyer....

akhirnyer tercapai jugak hajat nur nak buat kek lobak ni..gambo kat atas tu resepi ke-2 yg nur try..1st kek nur de guna serbuk kayu manis..tapi nur tak minat la rase die..kurang sikit dgn rempah2 ni..so nur try la buat without serbuk kayu manis..Alhamdulillah..baru la leh makan..sedap tau..name recipe ni pun recipe kek carrot sedap..mane nur dapat???of coz tenet hehehe..

Recipe Carrot Cake Sedap

Bahan-bahan:
4 biji telur ( di asingkan putih ngan kuning)
1 1/2 cup minyak jagung 
100 g gula kastor
100 g gula perang
1 1/2 cup carrot ( yg di parut..lps tu air nyer leh wat minum hehe..)
1 1/2 cawan kekacang ( nur gune hazel nut yg dah di kisar..)

250 g tepung gandum 
1 1/2 camca teh baking powder 
1 camca teh garam halus 
(3 bahan ni di ayak same-same yek..)

Topping
250 g cream cheese 
100 g butter
100 g icing
(nur kurangkan butter n icing..so akan lebih rase cheese..)

Cara - cara:
pukul kuning telur sampai kenbang...
masukkan minyak, gula kestor, gula perang, carrot n hazel nut..pukul sampai sebati..
then masukkan bahan yg diayak sedikit demi sedikit..
akhir sekali masukkan putih telur yg telah di pukul sampai kembang (soft form)..
dah sebati masukkan dalam loyang n bakarkan pd 170 oC selama 50minit..
bile kek dah siap bakar n dah sejuk leh la sapu cream cheese..cream chesse tu pukul sampai kembang bersama butter n icing yek..yum yum yum..

senangkan..
nur tak ikut sangat amount recipe sebenar..nur tak suke manis sangat..so nur kurangkan gula nyer..kekacang tu if tak nak hazel nut leh gune badam or gajus..tak letak pun tak pe kot..suke hati..



1 comments:

My Life My World said...

Menarik ... Thanks Nur, nanti nak cuba jugaklah. Asyik meng'kaya'kan Secret Recipe jer, sebab beli karot kek kat situ ;)